Blog - laatste nieuws

Laadpalen bij je bedrijf? Hier moet je aan denken!

Wil jouw bedrijf binnenkort met elektrische personen-, bestel- of vrachtauto’s gaan rijden? Of ga je het aantal elektrische wagens flink uitbreiden? Dan wil je een laadoplossing die het beste past bij jouw wagenpark, bedrijfsvoering en netaansluiting. Praktische handvatten hiervoor vind je in het vernieuwde handboek depotladen.

Als ondernemer laad je je voertuigen het liefst op eigen terrein op, op momenten dat de voertuigen voor een langere tijd stilstaan. Bij dit ‘depotladen’ komen verschillende aspecten kijken, die aan bod komen in het handboek depotladen:

  • Hoe krijg je je laadbehoefte in kaart? Met een paar eenvoudige stappen krijg je al snel een duidelijk beeld van wat je nodig gaat hebben om al je voertuigen op te laden.
  • Hoeveel vermogen heb je nodig? Je leest over gewoon en slim laden en het verschil tussen het opladen van bestelbussen en vrachtwagens. Ook krijg je uitleg over hoe je het benodigde vermogen kunt berekenen.
  • Waar moet je op letten bij de laadpaalkeuze? Hoeveel kWh moet de laadpaal hebben? Neem je een paal met 1 of 2 laadpunten? Vergeet niet te controleren of je laadpaal verzekerd is. Mogelijk vallen laadpalen al onder de huidige verzekering.
  • Past dit op je elektriciteitsaansluiting? Je kunt eenvoudig opzoeken welke aansluiting je hebt. Kijk hiervoor op de facturen of het contract van je netbeheerder. Heb je een kleinverbruiksaansluiting (3 x 80 ampère of lager)? Dan krijg je geen rekening van de netbeheerder, maar zijn de netkosten verwerkt in de rekening van je energieleverancier.
  • Hoe bereid je de installatie van de laadpalen voor? In de meeste gevallen is het plaatsen van laadpalen vergunningsvrij. Wel kan het zijn dat er vergunningsvoorwaarden gelden bij bijvoorbeeld een overkapping of voor specifieke afstanden tussen de laadpaal en de erfgrens.

Drie voorbeeldbedrijven

Eigenlijk gaat het om 3 handboeken depotladen, afhankelijk van de grootte van het wagenpark:

Herken jij je niet direct in een van de bedrijven? Kijk dan welke combinatie van voertuigen en elektriciteitsaansluiting het meest bij jou past.

Gratis advies op maat

Het handboek depotladen is opgesteld door de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. De logistiek experts zero-emissie Rob Kroon en Willem Christiaens van Logistiek Bereikbaar hebben hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Wil je advies over de elektrificatie van specifiek jouw wagenpark? Rob, Willem of een van hun collega’s helpen je er graag mee! Hun advies is gratis en op maat.

Laat je gratis adviseren door Logistiek Bereikbaar