Blog - laatste nieuws

Symposium voor energiecoöperaties in Limburg

Op dinsdag 15 oktober vond bij Beachclub Degreez in Panheel een symposium plaats voor energiecoöperaties in Limburg, georganiseerd door het energietransitieteam van Rabobank en Rescoop Limburg. Het doel van deze bijeenkomst was om kennis en ervaringen te delen, en praktische stappen te verkennen om de energietransitie op lokaal niveau te versterken.

Het symposium begon met een inspirerende keynote van Sanne de Boer van Rabo Research, die de uitdagingen rondom netcongestie in Nederland toelichtte. Energiecoöperatie Geuldal deelde vervolgens hun ervaringen en best practices om andere coöperaties te inspireren. Ook werd er een pilot gepresenteerd: de Burgerparticipatielening van Rabobank, die financieringsmogelijkheden biedt voor lokale duurzame projecten.

Na de pauze gingen de deelnemers in kleine themagroepen aan de slag, waar zij in dialoog gingen over onderwerpen als ledenwerving, organisatiekracht, en de acquisitie van duurzame projecten. Deze interactieve sessies boden ruimte voor het delen van ervaringen en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen voor de uitdagingen waar energiecoöperaties mee te maken hebben.

Het symposium werd afgesloten met een samenvatting van de belangrijkste inzichten en een informele netwerkborrel, waarbij deelnemers de kans kregen om nieuwe contacten te leggen en samenwerkingsverbanden te versterken.