Ambassadeur
Meulenberg Transport

We gaan op de ingeslagen elektrische weg verder

Ook transport kan elektrisch!

Meulenberg Transport, opgericht in 1921 en sindsdien gevestigd in Urmond, heeft de afgelopen tijd geëxperimenteerd met een volledig elektrische trekker van het merk FRAMO/MAN. Het 44 ton zware voertuig heeft een vermogen van 640 pk, een topsnelheid van 90 kilometer per uur en een koppel van maar liefst (voor de kenners!) 9161 Newtonmeter (Nm). Met geladen oplegger kan de trekker met een volle accu 130 kilometer afleggen.

Tussen 2020 en oktober 2021 is zo’n 14.000 km met de trekker gereden; bijna allemaal korte ritten tussen Sappi Maastricht/Lanaken en de haven van Genk. Het aantal kilometers was overigens minder dan gepland, als gevolg van storingen en onvolkomenheden. En ook het bereik viel tegen. Dat laatste is verholpen met een krachtigere accu. Maar ook de toegenomen ervaring wat gebruik en onderhoud betreft – zal een positief effect hebben, verwacht de directie – die met dit gesubsidieerde initiatief zowel binnen als buiten de branche al veel lof oogstte.

Directeur Wil Meulenberg: “Wij zijn zeker van plan de ingeslagen weg te vervolgen. Hierbij zullen we niet alleen de aanschafprijs, maar ook de exploitatiekosten in de gaten moeten houden. We rekenen erop dat gerenommeerde merken binnenkort met fabrieksmodellen zullen komen die rendabel zijn. En voor wie nieuwsgierig is naar de oplaadtijd van de huidige accu: van leeg naar vol duurt het zo’n acht uur. Opladen vindt dan ook in de nacht plaats.”

Meer info:

Meulenberg Transport