Ambassadeur
Bloemist Roel Peters

Cellofaan gebruik ik alleen nog maar als het regent

Bloemenzaak Roel Peters loopt voorop

Gevestigd in het Zuid-Limburgse dorp Beek, aan de Markt, heeft bloemist Roel Peters (1980) sinds 2013 een winkel onder het motto ‘Klein maar fijn’. En wat blijkt: hij behoort inmiddels tot de meer duurzame ondernemers van het dorp.

De isolatie van zijn winkel (dubbel glas, radiatorfolie) houdt het gasverbruik extra laag (minder dan 600 m3 per jaar) en werkt ook prima koelend. Daardoor is het in zijn winkel ook ‘s zomers zelden warmer dan 15 graden. Is het buiten erg warm, dan zet Roel Peters aanvullend 1 of 2 ventilatoren in ter verkoeling. En de Beekse bloemist gebruikt natuurlijk ook LED-verlichting.

De bloemensector is, en dat weten velen nog niet, al een tijd bezig met verduurzaming en met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Informatie hierover is te vinden op www.barometerduurzamebloemist.nl. Dit voor interne doeleinden ontwikkelde instrument kijkt naar inkoop tot verpakkingen en van afval en elektriciteit, gas en water tot transport. Maar ook hygiëne, schoonmaakmiddelen en verf zijn thema’s die aan de orde worden gesteld. En last but not least: ook aan goed werkgeverschap besteedt de Barometer Duurzame Bloemist aandacht. Voor de eenmanszaak van Roel Peters is dit natuurlijk minder relevant.

Liever geen cellofaan meer

Nog niet iedere bloemist in ons land onderschrijft de gerichtheid van de branche op duurzaamheid, maar de druk neemt wel toe. Roel Peters: “Tot voor een paar jaar kreeg ik van klanten vrijwel nooit kritiek op, bijvoorbeeld, cellofaan als veelgebruikt verpakkingsmiddel. Nou, cellofaan is bij mij vrijwel verleden tijd, want ik gebruik daarvoor in de plaats ongebleekt papier. Mijn allerlaatste rol cellofaan spreek ik alleen nog maar aan als het regent; verpakkingspapier kan nu eenmaal slecht tegen vocht. De verpakkingen, hoezen, folies en bloempotten die ik gebruik zijn van polypropyleen, dat goed afbreekbaar is. En zo kan ik nog wel tientallen andere voorbeelden noemen van vooruitstrevend beleid in onze branche!”

Roel Peters is dan misschien geen grote speler, maar als het aankomt op duurzamer ondernemen, staat hij juist voor al de kleinere MKB-ers die hun zaak (graag willen) verduurzamen. Groter is niet altijd beter, dat blijkt wel weer!

Meer info:

Bloemenzaak Roel Peters Beek