Ondernemersvragen
In praktijk lopen ondernemers vaker aan tegen allerlei onduidelijkheden of hebben ze vragen over wetgeving, invoering energiemaatregelen, financiële regelingen, enzovoort. Op deze pagina hebben we veel voorkomende vragen uit de praktijk voor u op een rijtje gezet met daarbij de betreffende antwoorden.
Vragen vanuit de wetgeving
Wanneer ben ik verplicht om energiebesparende maatregelen in te voeren?
Ieder bedrijf dat een jaarlijks energieverbruik heeft van minimaal 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas dient energiebesparende maatregelen uit de landelijke lijst van Erkende Maatregelen in te voeren. Deze zijn voor 19 bedrijfstakken apart opgesteld.
Waar kan ik de voor mij geldende energiebesparende maatregelen vinden?
Landelijk zijn voor 19 bedrijfstakken lijsten van Erkende Maatregelen (EML) opgesteld. Per erkende maatregel dient u aan te geven of u die wel of niet heeft uitgevoerd dan wel of u een alternatieve maatregel heeft genomen. Meer informatie over deze EML vindt u door hier te klikken.
Ben ik verplicht om mij aan te melden bij het eLoket van RVO?
Alleen bedrijven die informatie-plichtig zijn volgens de Wet Milieubeheer dienen zich aan te melden bij het eLoket van RVO. Dit zijn bedrijven met een jaarlijks energieverbruik van minimaal 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 gas.
Wanneer gaat de verplichting van label C in voor kantoren?
Kantoren met een minimale oppervlakte van 100 m2 dienen per 1 januari 2023 minimaal te beschikken over label C. Hierop bestaan een aantal uitzonderingen. Voor meer klik hier.
Ik heb een klein kantoor, moet ik dan ook voldoen aan de verplichtingen van label C?
Zolang je kantoor kleiner is dan 100 m2 heb je geen verplichting om je kantoorpand op label C of hoger te brengen. Dat geldt ook als je kantoor deel uitmaakt van een groter bedrijfspand, waarvan het aandeel kantoor minder is dan 50%.
Moet ik in uiterste geval mijn kantoor sluiten als ik niet voldoe aan de verplichtingen van label C?
Het Bouwbesluit 2012 schrijft voor dat het vanaf 1 januari 2023 verboden is om in een bedrijfspand een kantoorfunctie uit te oefenen als deze niet beschikt over minimaal label C, voor zover deze verplichting van toepassing is.
Kan ik gecontroleerd worden door de overheid als mijn bedrijf niet voldoet aan de wettelijke verplichtingen?
Het bevoegd gezag (provincies en gemeenten) controleert bedrijven of ze voldoen aan de wettelijke verplichtingen, onder andere zoals opgenomen in de Wet Milieubeheer en in het Bouwbesluit 2012. Bij wettelijke overtredingen zal het bevoegd gezag afspraken met het bedrijf maken om z.s.m. alsnog aan de verplichtingen te voldoen. Bij het volharden van het niet naleven van de wettelijke verplichtingen kan het bevoegd gezag overgaan tot het afgeven van boetes.
Technische vragen
Wat is een energiebewakingssysteem (EBS)?
Met een energiebeheer- en registratiesysteem zijn meetgegevens van het aardgas (warmte)- en elektriciteitsverbruik van de hoofdmeters voor meer kalenderjaren terug te vinden. Dit kan gaan om kwartier- en/of uurwaarden. Ook meet het energiebeheer- en registratiesysteem de buitentemperatuur. Afhankelijk van het energieverbruik bepaalt de EML in hoeverre er ingezoomd dient te worden in de verbruiken.
Hoe kan ik zien of de toegepaste motoren energiezuinig zijn?
Motoren worden uitgedrukt in een energieklasse IE (1-5)
IE betekent International Efficiency. IE is een aanduiding van de energiezuinigheid van een elektromotor en wordt bepaald volgens de IEC 60034-30. Het typeplaatje van de motor geeft de energiezuinigheid aan, zoals:
IE1 = standaard rendement
IE2 = hoog rendement
IE3 = premium rendement
IE4 = super-premium rendement
IE5 = zijn de meest recente motoren
Afhankelijk van de bedrijfstak wordt in de EML motoren vanaf IE3 of IE4 als energiezuinig geclassificeerd.
Hoe kan er energie bespaard worden op motoren en pompen?
Motoren en pompen hoeven vaak niet continue en op vol vermogen te draaien. Door het toepassen van een frequentieregelaar wordt het vermogen vraaggestuurd. Waardoor er een besparing ontstaat op het elektriciteitsverbruik.
TL Verlichting
Er zijn twee soorten TL verlichting, TL8 en TL5.
TL8 valt onder conventionele verlichting en heeft een diameter van 2,5 cm. Naast de lamp gebruikt ook het VSA vermogen.
TL5 is valt onder elektronische verlichting en heeft een diameter van 1,5 cm. TL5 is zuiniger dan TL8.
Hoe kan ik zien of er een HR ketel of HR heater is geplaatst?
Er zijn diverse mogelijkheden om te zien of er een HR ketel of HR heater is geplaatst namelijk:
- Het type plaatje op de ketel/heater.
- Op de rookgasafvoer van een HR ketel of HR heater is een condens afvoer aangesloten.
Wat is het voordeel van een CV installatie met een buitenvoeler?
Wanneer er op een CV installatie een buitenvoeler is toegepast wordt er niet alleen rekening gehouden met de binnentemperatuur maar ook met de buitentemperatuur. Doordat er een buitenvoeler is geplaatst zal de temperatuur van het CV water zich aanpassen aan de buitentemperatuur. Dit realiseert een besparing op het gasverbruik.
Hoe zuinig is een compressor?
Compressoren zijn de minst energetische apparaten opgesteld in een bedrijf. De rendementen liggen tussen 8% en 15%. Dit betekent dat iedere kW die een compressor verbruikt er ongeveer 85% tot 92% verloren gaat. Iedere extra besparing die geregeld kan worden verbeterd het rendement. Mogelijke besparingen zijn:
- Restwarmte van de compressor nuttig gebruiken.
- Koude lucht toevoeren (koude lucht comprimeert beter)
- Groepsafsluiter toepassen (In een persluchtsysteem gaat altijd perslucht verloren door lekkage. De persluchtcompressor slaat dan aan om het systeem op druk te houden, ook als er geen vraag is naar perslucht).
Welke regelingen bestaan er voor buitenverlichting?
- Schemerschakeling
- Tijdschakeling
- Bewegingssensoren
Er kan een combinatie van bovenstaande regelingen worden toegepast.
Vanaf welke datum is er isolatie toegepast?
Bouwjaar 1975 tot en met 1982
Bij gebouwen die zijn gebouwd in de periode 1975 tot en met 1982 is er vanuit de bouw spouwmuurisolatie en dakisolatie aangebracht. Deze zijn van matige kwaliteit. De ramen op de begane grond zijn voorzien van dubbelglas, overige ramen hebben vaak nog enkelglas. Vloerisolatie ontbreekt veelal.
Bouwjaar 1983 tot en met 1991
Gebouwen uit de periode 1983 tot en met 1991 zijn op alle punten matig geïsoleerd. Er is dakisolatie, gevelisolatie en vloerisolatie aangebracht, de ramen zijn voorzien van dubbelglas.
Bouwjaar 1992 tot en met 1999
In de periode 1992 tot en met 1999 zijn gebouwen gebouwd met goede dak-, gevel- en vloerisolatie, en er is dubbelglas geplaatst.
Wat is het verschil tussen een mechanisch en elektronisch expansieventiel in een koelinstallatie?
Een expansieventiel meet de temperatuur van het gasvormige koudemiddel dat van de verdamper komt. Als deze temperatuur te laag is dan zal het thermostatisch expansieventiel de opening kleiner maken. Als de temperatuur te hoog is dan zal het thermostatisch expansieventiel de opening groter maken. Dit gaat steeds door om een zo gelijk mogelijke koeltemperatuur te krijgen.
Een thermostatisch expansieventiel is mechanisch gestuurd wat niet optimaal is.
Een elektronisch expansieventiel heeft een beter regelgedrag dan een thermostatische. Een elektronisch expansieventiel heeft een elektromotor die het ventiel bedient. Een koelmachine met een elektronisch expansieventiel heeft verschillende voordelen:
- de compressor perst minder koelmiddel door het ventiel
- zo hoog mogelijke temperaturen bij de verdamper waardoor minder ijsvorming op de verdamper optreedt (en minder vaak een ontdooicyclus van de verdamper nodig is)
- de coëfficiënt off performance (COP) van de koelmachine is hoger en het elektriciteitsverbruik lager
Deze punten zorgen voor de energiebesparing.
Een elektronisch expansieventiel zit in de leiding van het koudemiddel tussen de condensor en de verdamper. Het expansieventiel heeft een elektrische aansluiting.
Financiële vragen
Welke fiscale regelingen zijn voor mij van toepassing bij invoering van energiemaatregelen?
De meest interessante fiscale regelingen voor de ondernemer zijn:
- Energie Investeringsaftrek (EIA)
- Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
Klik hier voor meer informatie over deze fiscale regelingen.
Kan ik subsidie krijgen voor invoering van energiemaatregelen?
Er zijn diverse regelingen die daarin voorzien. Zonder volledig te zijn kunnen hier genoemd worden:
- Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
- Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
- Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
- Versnelde Klimaatinvesteringen Industrie (VEKI)
- Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB)
- Diverse provinciale subsidieregelingen (maatwerk per provincie)
Voor meer informatie klik hier.
Kan ik subsidie krijgen voor het laten opstellen van een energierapportage?
Ja, de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) voorziet in een subsidie van 80% in de kosten van de energieadviseur voor een energierapportage en ondersteuning met een maximum van € 2.500,- per bedrijfspand. Voor een nadere toelichting en voorwaarden klik hier.
Waar kan ik mogelijk een financiering regelen bij het invoeren van energiemaatregelen?
Dit kan wellicht bij uw eigen bank, maar ook bij bijvoorbeeld de Nationale Groenbank van diverse banken en in Limburg bij het Limburgs Energie Fonds (LEF).
Kan de investering in energiemaatregelen ook worden gefinancierd uit kostenbesparing?
Ja dat is mogelijk. Deze zogenaamde off balance financiering is onder ander mogelijk via de stichting BespaarGarant. Voor meer informatie klik hier.