Wetgeving
Op nationaal niveau bestaat wetgeving waaraan ondernemers moeten voldoen. Vaak is de regelgeving van de Europese Unie daarin verwerkt. Daarnaast kennen ook provincies en gemeenten specifiek beleid en regelgeving waar ondernemers rekening mee moeten houden.
Hieronder staat de belangrijkste wet- en regelgeving op het gebied van energietransitie voor bedrijven weergegeven.
Wet Milieubeheer
De Wet Milieubeheer schrijft onder andere voor dat bedrijven die een jaarlijks energieverbruik hebben van meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of meer dan 25.000 m3 gas verplicht zijn om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dit op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer. Welke energiebesparende maatregelen dat zijn verschilt per bedrijfstak. Daartoe zijn er landelijk voor 19 bedrijfstakken lijsten opgesteld met deze maatregelen, de zogenaamde Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML). Welke voor u van toepassing is hangt dus af van tot welke bedrijfstak uw bedrijf hoort. Voor een overzicht van de EML lijsten klik hier.
Daarnaast is er ook per 1 juli 2019 een informatieplicht energiebesparing. Dit betekent dat u op het eLoket van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) moet rapporteren welke energiebesparende maatregelen u heeft uitgevoerd. Dit had vóór 1 juli 2019 moeten gebeuren! In praktijk hebben veel informatieplichtige bedrijven dit echter nog niet gedaan. Het bevoegd gezag (provincies en gemeenten) hebben daarom hun Regionale Uitvoeringsdiensten de opdracht gegeven om meer dan ooit toezicht te houden op deze bedrijven en (onverwachts) controle uit te oefenen. Indien een bedrijf na één of meerdere aanmaningen nog geen of onvoldoende maatregelen heeft uitgevoerd zullen boetes volgen.
Het aanmelden van een bedrijf op het eLoket van RVO kan door het bedrijf zelf gebeuren (mits ze beschikt over een betrouwbaarheidsniveau eHerkenning 2+) dan wel door een energieadviseur.
Een van de eerste stappen die gezet dienen te worden is het (laten) opstellen van een energierapportage waarin de betreffende energiebesparende maatregelen uit de EML zijn opgenomen en waarin het feitelijke energieverbruik is gekwantificeerd. Doorgaans geschiedt de energiescan, die de basis vormt voor de rapportage, door een professionele energieadviseur.
Klik hier voor het introductiefilmpje van RVO over de informatieplicht.
Voor meer informatie over de informatieplicht, de EML lijsten en het eLoket klik hier.
Energielabel C voor kantoren (1 januari 2023)
Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een primair fossiel energiegebruik van maximaal 225 kWh per m2 per jaar. Voldoet het gebouw dan niet aan de eisen, dan mag u het per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Bouwbesluit 2012.
Het bevoegd gezag treedt op als handhaver bij overtreding van de Energielabel C-verplichting. Het bevoegd gezag is meestal de gemeente waar het kantoorgebouw is gevestigd.
De verplichting geldt niet als:
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw is;
- de gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m2 is;
- het gaat om monumenten als bedoeld in de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
- het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
- het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
- het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
- de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.
Voor meer informatie over de voorschriften van “Energielabel C” klik hier.
BENG Utiliteitsgebouwen
Utiliteitsgebouwen die vanaf 2021 worden opgeleverd dienen bijna energie neutrale gebouwen (BENG) te zijn. Daartoe zijn drie criteria in de regelgeving opgenomen:
- BENG 1: Energiebehoefte
- BENG 2: Primair fossiel energieverbruik
- BENG 3: Aandeel hernieuwbare energie
Voor nadere toelichting over deze criteria en voorbeeldpraktijken klik hier.
Overige (aankomende) wetgeving
Daarnaast zijn andere wetten en regelgevingen relevant voor bedrijven. Zonder volledig te zijn noemen we hier:
Jaarverplichting Energie vervoer (1 januari 2022)
Bedrijven die in Nederland brandstoffen leveren aan vervoer zijn verplicht een jaarlijks toenemend aandeel hernieuwbare energie te leveren, oplopend naar 17,5% in 2021. Dit is de jaarverplichting, die betrekking heeft op benzine en diesel die zijn geleverd aan vervoersbestemmingen waarvoor een verplichting geldt.
Voor meer info klik hier.
Aanscherping milieuprestatie gebouwen (MPG)
De MPG is een belangrijke maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik. De milieuprestatie van materialen van gebouwen zal een steeds belangrijkere factor worden in de totale milieubelasting van een gebouw. De MPG is een objectief hulpmiddel in het ontwerpproces en het kan gebruikt worden in een Programma van Eisen om het resultaat van een ontwerpproces vast te leggen.
De MPG is bij elke aanvraag voor een omgevingsvergunning verplicht. Het gaat hierbij om nieuwe kantoorgebouwen (groter dan 100 m²).
Voor meer informatie over de MPG klik hier.
Wil u snel achterhalen wat de wettelijke verplichtingen voor uw bedrijf zijn, maak dan gebruik van de handige “Wetchecker energiebesparing” van RVO. Deze is door het Rijk speciaal daarvoor ontwikkeld. Het kost circa 5 minuten van uw tijd om te achterhalen welke wettelijke verplichtingen voor uw bedrijf relevant zijn.