Cellofaan is bij mij vrijwel verleden tijd, want ik gebruik daarvoor in de plaats ongebleekt papier. Mijn allerlaatste rol cellofaan spreek ik alleen nog maar aan als het regent!

Bloemenzaak Roel Peters loopt voorop

Gevestigd in het dynamische Zuid-Limburgse plaatsje Beek, aan de Markt, drijft bloemist Roel Peters (1980) sinds 2013 een winkel onder het motto ‘klein maar fijn’. En wat blijkt: hij behoort inmiddels tot de duurzaamste ondernemers van het dorp. Want niet alleen loopt de bloemensector qua duurzaamheid voorop – daarover verderop meer –, hijzelf is inmiddels al zo goed als van het gas af. De prima isolatie van zijn winkel (dubbel glas, radiatorfolie) houdt het gasverbruik extra laag (minder dan 600 m3 per jaar) en werkt ook prima koelend. Daardoor is het in zijn winkel ook ‘s zomers zelden warmer dan 150 Celsius. Is het buiten erg warm, dan zet Roel Peters aanvullend een of twee ventilatoren in. En uiteraard maakt de Beekse bloemist gebruik van LED-verlichting.

Een jaarverbruik van nog geen 2500 kWh is in dit licht bezien inderdaad netjes, zeker als bedacht wordt dat de toegangsdeur van de zaak vaak open staat, ook als de buitentemperatuur laag is. Misschien is dat nog een puntje van aandacht?

De bloemensector is, en dat weten velen nog niet, al geruime tijd bezig met verduurzaming en met maatschappelijk verantwoord ondernemen. Informatie hierover is te vinden op www.barometerduurzamebloemist.nl. Dit voor interne doeleinden ontwikkelde instrument strekt van inkoop  en verpakkingen tot afval en van elektriciteit, gas en water tot transport. Maar ook hygiëne, schoonmaakmiddelen en verf zijn thema’s die er aan de orde worden gesteld. En last but not least: ook aan goed werkgeverschap besteedt de Barometer Duurzame Bloemist aandacht. Voor de eenmanszaak van Roel Peters is dit natuurlijk minder relevant.

Nog niet iedere bloemist in ons land onderschrijft de gerichtheid van de branche op duurzaamheid, maar de druk neemt wel toe. Roel Peters: “Tot voor een paar jaar kreeg ik van klanten vrijwel nooit kritiek op, bijvoorbeeld, cellofaan als veelgebruikt verpakkingsmiddel. Nou, cellofaan is bij mij vrijwel verleden tijd, want ik gebruik daarvoor in de plaats ongebleekt papier. Mijn allerlaatste rol cellofaan spreek ik alleen nog maar aan als het regent; verpakkingspapier kan nu eenmaal slecht tegen vocht. De verpakkingen, hoezen, folies en bloempotten die ik gebruik zijn van polypropyleen, dat goed afbreekbaar is. En zo kan ik nog wel tientallen andere voorbeelden noemen van vooruitstrevend beleid in onze branche!”

Bloemenzaak Roel Peters is dan misschien geen grote speler, maar als het aankomt op duurzamer ondernemen, staat hij juist voor al de kleinere MKB-ers die hun zaak (graag willen) verduurzamen. Groter is niet altijd beter, dat blijkt wel weer!

Bloemist Roel Peters 2

Nieuws

Nieuw interview in De Limburger over de energiecrisis

Het zijn moeilijke tijden voor het MKB, de torenhoge energieprijzen…

Ambassadeur De Reusch wint duurzaamheidsprijs ‘De Groene Sleutel’

Met veel plezier feliciteren we onze duurzame ambassadeurs, monumentale…

Stem op onze ambassadeur ‘De Reusch’ voor De Groene Sleutel!

Het fraaie rijksmonument (en horecagelegenheid/bierbrouwerij!)…
luchtfoto bedrijventerrein pannenweg nederweert

Dat. Magazine over pilotproject Pannenweg II Nederweert

Samen met het Bedrijvenpark Pannenweg, gemeente Nederweert…
stapeltjes munten met geld er bovenop

Interview over stop subsidie verduurzaming bedrijven

Interview met onze mede-oprichter Ilmar Woldring in Dagblad De…

Per direct (tijdelijke) stop Subsidie Verduurzaming MKB

Mkb'ers kunnen voorlopig geen gebruikmaken van een subsidieregeling…

Kijk uit voor ‘cowboy-energieadviseurs’!

Speciaal voor het midden- en kleinbedrijf voert Rijksdienst voor…

Groene Economie Limburg aanjager energetische verduurzaming bedrijfsleven

“Wat kunnen we samen doen om het Limburgse bedrijfsleven…

Stichting voor een groen Limburgs mkb

Steeds meer mkb-bedrijven in de regio gaan met duurzaam ondernemen…