Onze uitdaging: een oude watertoren verduurzamen en het gebouw een bruisend commercieel leven inblazen. En dat is gelukt!

De Reus van Schimmert is een duurzame Reusch geworden

De monumentale watertoren in Schimmert (gebouwd in 1928, 38 meter hoog en gelegen op 178 meter NAP) is alom bekend geworden als De Reus van Schimmert. Het gebouw heeft in 2020 en 2021 een heuse metamorfose ondergaan. Met een knipoog naar het verleden kreeg het gebouw bij de heropening een iets andere naam: De Reusch. De eigenaar, de plaatselijke zakenman Nico Eurelings, zorgde voor de energetische verduurzaming – en ging er vervolgens zelf in wonen. Een exploitatieteam tekende voor een bruisend commercieel food concept, namelijk dat van ‘belevingslocatie voor streekproducten’. Over dat laatste is alles te lezen op www.dereusch.nl.

De Reusch is dankzij diverse maatregelen energieneutraal. Vier forse warmtepompen en de vloerverwarming (in totaal 1000 m2) ontvangen alle stroom die nodig is van zonnepanelen op de gebouwen aan de overzijde van de zijweg. Over duurzaamheid gesproken: veel materiaal is hergebruikt. Zo vervullen de oorspronkelijke watertoevoerbuizen nu een rol in de mechanische ventilatie. De fietsenstalling is gebouwd met behulp van oude stenen. En voor de bestrating is gebruik gemaakt van de originele klinkers, die daartoe op hun kop werden geplaatst. ‘Zo eenvoudig kan het soms zijn!,’ aldus de eigenaar.

Nieuws

Groene Economie Limburg aanjager energetische verduurzaming bedrijfsleven

“Wat kunnen we samen doen om het Limburgse bedrijfsleven…

Stichting voor een groen Limburgs mkb

Steeds meer mkb-bedrijven in de regio gaan met duurzaam ondernemen…

Eerste hulp bij duurzamer ondernemen

Het mkb is een belangrijke speler bij het oppakken van de energietransitie.…