Ambassadeur
Home of Heroes

In coronatijd staken we onze nek uit om een duurzaam groen gebouw neer te zetten

In gesprek met Henri Beckers, eigenaar van Hotel De Rousch.

Het inmiddels duurzame hotel is een echt familiebedrijf. In 1965 begon de moeder van Henri Beckers met het exploiteren van ‘Auberge de Rousch’. Destijds was er plek voor zo’n dertig gasten in het bescheiden restaurant met zalencomplex. Maar De Rousch is sindsdien onder de bezielende leiding van haar zoon Henri uitgegroeid tot een hotel, restaurant én een evenementencomplex met plek voor meer dan duizend gasten.

“Het hotel staat er nog niet zo lang. In coronatijd staken we onze nek uit om een duurzaam groen gebouw neer te zetten. We zijn er dan ook wat trots op dat de gemeente Heerlen ons juist daarvoor afgelopen november een prijs heeft uitgereikt: de toepasselijk genoemde Giraf-award.

Voor het hotel besloot ik uit idealisme: “We gaan van het gas af.” Dat was niet omdat we daar geld aan konden verdienen. Het was juist een enorme investering. We kregen een beetje financiële steun van de overheid. Daarnaast konden we met een lagere rente investeren omdat we aanklopten bij de Groenbank. We hebben onze plannen doorgezet omdat we een groen en duurzaam bedrijf wilden, dat klaar was voor de toekomst. Nu zijn we één van de eerste gasloze hotels van Nederland. We gingen van energielabel G naar A!”

Van het gas af
“Hoe we dat hebben aangepakt? De buitenschil van de toren heeft een hele hoge isolatiewaarde. Dat was nodig omdat je het anders met warmtepompen niet warm krijgt. We hebben volgens het cradle-to-cradle concept gebouwd – je kunt bijna het hele gebouw recyclen. Ook is alle verlichting geprogrammeerd. Het gaat in een hotelkamer tegelijk aan, maar het gaat ook allemaal tegelijk uit. Er blijft geen lampje branden in de gang. Verder hebben we een verwarmingssysteem dat de temperatuur automatisch regelt en de warmtepompen regelen tegelijkertijd het warme water. Dat laatste zie je nog niet veel. Ik ben blij dat het hotel geïsoleerd is, anders was het nu al niet meer exploitabel geweest. Ik nodig collega’s dan ook uit om te komen kijken ter inspiratie. Ik help ze graag verder.”

Wat viel je op in je verduurzamingsreis?
“Wat mij het meest is opgevallen, is dat je gigantisch veel geld kwijt bent aan adviseurs. Het is natuurlijk terecht dat alles moet worden gecontroleerd voor de subsidies, maar er gaat ongelofelijk veel geld in de rapportages daarvan zitten.”

Meer info:

De Rousch