Weer een nieuwe ambassadeur: Hotel de Rousch

In Heerlen wordt momenteel de laatste hand gelegd aan Hotel de Rousch. Een tien verdiepingen tellend gebouw uit 1967 dat tot voor kort deel uitmaakte van het Sevagram-zorgcomplex heeft daarmee een waarachtige metamorfose ondergaan. Kort door de bocht: van een eigenlijk totaal niet duurzaam appartementengebouw (en in wezen slooprijp) naar een luxueuze verblijfsaccommodatie die aan de hoogste eisen op duurzaamheidsgebied voldoet. Eigenaar Henri Beckers (62, maar jonger ogend) vindt dat wat sterk uitgedrukt, maar erkent dat zijn ambitie (en die van zijn opvolger, zijn zoon Nigel) wel was om iets neer te zetten dat een mooie en duurzame toekomst in zich herbergt.

Veel facetten

Duurzaamheid kent natuurlijk talrijke facetten. Kunt u wat voorbeelden geven van wat u allemaal op dat vlak hebt ondernomen? Henri Beckers: ‘Om maar wat te noemen: het isolatieniveau, dat zeer matig was, is nu top dankzij +++ HR-glas. Gelet op het immense glasoppervlak – het hotel telt  eenentwintig luxe suites, waarvan er vijf zeer groot zijn, en twaalf vergaderruimten, dus dan heb je het ergens over – betekent dat een grote besparing.’

Hotel de Rousch wordt verwarmd door middel van vier krachtige warmtepompen op het ruim veertig meter hoge dak. Geen gasverwarming dus – maar verrassend genoeg ook geen zonne-energie. Henri Beckers: ‘Wie kijkt naar de footprint, de voetafdruk van zonnepanelen zoals die wordt beoordeeld door BREEAM, kan als het gaat om panelen uit het Verre Oosten niet goed volhouden dat dit een duurzame aanpak is. Daarom hebben we van zonne-energie afgezien.’ De hotelier vervolgt: ‘Maar ook op het vlak van ventilatie is een goed doordacht concept toegepast met strikt gescheiden luchtstromen. Mijn eigen stofallergie was daarvoor eerlijk gezegd de aanleiding, maar de situatie met betrekking tot Corona maakt onze aanpak des te zinvoller.’

We hebben het over fikse investeringen, neem ik aan? Henri Beckers: ‘Inderdaad. Alles bij elkaar opgeteld komen we uit op een investering van bijna € 8 miljoen. Een fors deel daarvan is dan gaan zitten in duurzaamheid. Misschien gaat dat ons een extra ster opleveren, bovenop de vier sterren die het hotel al heeft. Maar ook dat is geen doel op zichzelf!’

 

Duurzaam gebouwd hotel Heerlen

Met een horecahistorie die zo’n 120 jaar teruggaat is de familie Beckers stevig geworteld in Heerlen en omgeving; zeg maar Parkstad Limburg. Het begon indertijd met Hotel Beckers, gelegen aan het Wilhelminaplein. In 1965 verruilde men het hotel voor Auberge de Rousch, in de wijk Welten. De Auberge bevindt zich op een steenworp van het nieuwe hotel en is geleidelijk uitgegroeid tot een bekend en gewaardeerd restaurant bij zowel particulieren als ondernemers.

Het gelijknamige hotel gaat waarschijnlijk begin april 2021 officieel open. Begonnen als ‘zustersflat’ en later getransformeerd tot appartementengebouw voor senioren begint het daarmee zogezegd aan zijn derde leven.

Kritische noot

Iedereen enthousiast, dus? Henri Beckers: ‘Nou, eerlijk gezegd niet, of althans niet meteen. Ik heb een aantal stevige robbertjes moeten vechten met gemeentelijke ambtenaren voordat ik alle benodigde vergunningen binnen had. Duurzaamheid willen we allemaal, dacht ik tenminste, maar regelgeving staat creatieve initiatieven nog heel vaak in de weg. Dat moet echt aangepakt worden. En ook frustrerend: voor het weghalen van tweeëntwintig gasketels plus leidingen kreeg ik van de netbeheerder een gepeperde rekening, zomaar – out of the blue. Daarover is het laatste woord zeker nog niet gesproken. Maar mede door die ervaring plaats ik wel eens vraagtekens als het gaat om de terugverdientijden die adviesbureaus beloven. Aan kritische noten geen gebrek, dus… Gelukkig is geld uiteindelijk niet wat ons beweegt, maar zijn we wat men noemt intrinsiek gemotiveerd om Hotel de Rousch een toonbeeld van duurzaamheid te doen zijn!’

About Author


Ilmar Woldring